DragossO Photography

joi, 29 septembrie 2011

Criza clujenilor - Nokia se inchide

Criza a capatat deja miile de angajati ai fabricii Nokia din Jucu.
Dupa ce firma s-a mutat in Romania pentru a produce mai mult pe bani mai putini aceasta isi repeta mutarea, dand "Sah-Mat" la cei 2200 de angajati de la Jucu.
Ca un nomad gigantul Nokia se muta in China si in India, datorita aceluiasi motiv pentru care au venit si in Romania. In continuare va voi reda ceea ce este scris in Ziua de Cluj care a scris tot ceea ce s-a petrecut in aceasta zi:

09:46 Fabrica Nokia se închide până la sfârşitul anului Fabrica de la Jucu se închide până la sfârşitul anului, au fost anunţaţi în cadrul şedinţei din această dimineaţă angajaţii companiei. "Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului şi ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajatul Nokia şi să fiţi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un parchet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările" este informarea oficială primită în scris de către angajaţii Nokia de la Cluj în această dimineaţă.

10:41 Oficial: Nokia închide fabrica de la Jucu Grupul finlandez Nokia a confirmat în urmă cu puţine minute decizia de închidere a fabricii din Jucu. Aceasta este singura fabrică din grup care se închide. Nokia a decis să se concentreze pe fabricile din China.

11:22 Primăria regretă decizia conducerii corporaţiei Nokia Primăria municipiului Cluj-Napoca a aflat cu regret decizia conducerii corporaţiei Nokia, anunţată public astăzi, cu privire la strategia de abordare de către compania producătoare de telefoane mobile a condiţiilor economice dificile create de criza economică globală.

11:29 Explicaţiile Nokia pentru închiderea fabricii de la Jucu Concentrarea producţiei de telefoane cu capabilităţi de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziţionare optimă faţă de furnizori şi pieţele-cheie se numără printre explicaţiile Nokia pentru închiderea fabricii de la Jucu.

11:34 Situaţia persoanelor disponibilizate de la Nokia, analizată în CJ Situaţia persoanelor disponibilizate de compania Nokia la Jucu va fi analizată de Consiliul Judeţean (CJ), susţine consilierul judeţean Valentin Cuibus. Acesta le-a propus colegilor săi din cadrul forului judeţean să discute posibilitatea găsirii unor soluţii pentru cele aproximativ 2.000 de angajaţi ce urmează să fie disponibilizaţi ca urmare a deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din comuna Jucu.

11:55 Închiderea Nokia aduce pierderi de 30% în economia judeţului Cluj Potrivit economistului Andrei Rădulescu, economia judeţului Cluj va înregistra pierderi de 30% în urma închiderii fabricii de la Jucu. "Închiderea fabricii de la Jucu este o veste foarte proastă, care vine într-un moment total nepotrivit, în contextul în care al doilea val de criză loveşte Europa. Nokia avea o importanţă majoră în economia Clujului, înregistrând o cifră de afaceri de 1,7 milioane de euro", a explicat economistul.

12:00 Stephen Elop, preşedinte şi CEO al Nokia: Toată producţia Nokia din România va fi absorbită de fabricile din China şi India Conferinţa de presă de la Jucu a fost transmisă în exclusivitate de ziuadecj.ro. Vezi declaraţiile preşedintelui şi CEO Nokia. Motivul principal al închiderii unităţii de la Jucu este modificarea extrem de rapidă a pieţei, susţine Stephen Elop, preşedinte şi CEO al Nokia, în cadrul conferinţei de presă telefonice începută acum câteva minute.

12:15 Alin Tişe: Nokia a decis să închidă fabrica din Jucu încă din februarie Decizia companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu a fost luată încă din februarie, dar numai acum a fost făcută publică, a dezvăluit preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.

12:15 Remus Lăpuşan: Plecarea Nokia va da un semnal foarte prost pentru viitoare investiţii Închiderea fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu va avea un efect "dezastruos" din punct de vedere al locurilor de muncă şi va reprezenta o lovitură de imagine pentru alte investiţii, conform lui Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.

12:16 Consilierii judeţeni din Cluj cer înapoi banii investiţi în Tetarom pentru confortul Nokia CJ Cluj a înfiinţat o comisie care va negocia posibilitatea ca Nokia să plătească banii primiţi de companie de la bugetul de stat pentru fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu.

12:32 Angajat Nokia: Dacă erau corecţi nu se ajungea aici Unul dintre angajaţii Nokia din Jucu, care lucrează de mai bine de trei ani în fabrică, spune pentru ziuadecj.ro că dacă Nokia ar fi fost "corectă în trecut" nu s-ar fi ajuns în situaţia ca fabrica să fie închisă.

12:44 Închiderea fabricii de la Jucu este o dovadă a problemelor din economia mondială, susţine Mate Andras Deputatul Mate Andras susţine că închiderea fabricii de la Jucu este o dovadă a problemelor existente în economia mondială.

12:48 Nokia a ţinut judeţul în afara recesiunii Nokia a fost tractorul economiei Clujului. În 2009 şi 2010, economia judeţului a înregistrat creşteri de 0,5%, respectiv de 1,5%. În perioada 2009 - 2010, judeţele Argeş şi Cluj au fost singurele din România care au avut creştere economică, respectiv apreciere reală a PIB, în cei doi ani în care economia naţională s-a prăbuşit, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Clujul a rămas în afara recesiunii datorită fabricii Nokia de la Jucu.

12:52 Sindicaliştii de la Nokia au intrat în silenzio stampa Sindicaliştii de la Nokia au intrat în silentio stampa. Nici unul dintre liderii celor două sindicate din fabrica Nokia Jucu nu răspunde la telefon, încă de ieri.

13:01 Nokia şi-a pregătit bagajele din aprilie Nokia şi-a închis anul acesta şi centrul de cercetare din oraş. Anunţul a fost făcut în 27 aprilie 2011. Analiştii au privit decizia ca pe o mare pierdere pentru Cluj şi pentru forţa calificată de muncă din oraş, considerând însă că principalul motor Nokia din România, fabrica de la Jucu, nu va fi relocat.

13:15 Vestea închiderii Nokia nu este bună nici pentru clujeni, nici pentru "U" Mobitelco, declară Cristescu Preşedintele executiv al "U" Mobitelco susţine că vestea închiderii Nokia nu este bună nici pentru clujeni, nici pentru echipă. "Sincer, nu ştiu ce va urma. Am avut un parteneriat cu cei de la Nokia timp de trei ani de zile. În decembrie ar fi urmat să avem o discuţie vizavi de continuarea acestui parteneriat, dar în mod clar aceasta nu va avea loc şi ne va afecta cu siguranţă", a spus Cristescu.

13:19 Revolta de la Nokia O parte dintre oamenii care lucrau la fabrica de telefoane din comuna Jucu s-au adresat ZIUA de CLUJ pentru a relata condiţiile grele de lucru de acolo, raportate la salariul foarte mic.

13:27 Angajaţii Nokia, sfătuiţi cum să vorbească cu jurnaliştii Angajaţii de la Nokia Jucu au primit astăzi o informare care nu doar că-i trimite în şomaj până la sfârşitul acestui an, dar le oferă şi sfaturi despre cum să vorbească cu ziariştii despre această problemă.

13:53 PSD Cluj cere desecretizarea contractului cu Nokia PSD Cluj cere desecretizarea contractului încheiat între CJ Cluj şi producătorul de telefoane mobile Nokia, ce a deschis o fabrică în Jucu în 2008 şi a închis-o astăzi.

13:58 Nokia ne spune "Adio!". Finlandezii au intrat direct pe locul 1 în TOPUL INVESTITORILOR care au părăsit Clujul Top investitori care au părăsit Clujul: 1. Nokia - 2.070 de concediaţi!!! (1.950 vor pleca de la fabrica din Jucu, iar 120 au fost daţi afară în aprilie, de la centrul de cercetare din Cluj-Napoca al companiei). 2. ING - 180 de concediaţi. Centrul regional al companiei de asigurări s-a închis în toamna lui 2010, după numai şase luni de funcţionare. 3. Ursus - 150 de concediaţi. Fabrica veche de un secol de la Cluj a fost înlocuită cu o mini-facilitate.

14:14 Nokia nu are responsabilităţi faţă de angajaţi, din cauza noului Cod al Muncii, spune liderul Cartel Alfa Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că noul Cod al Muncii scuteşte Nokia de bătăi de cap în ceea ce priveşte concedierea masivă a angajaţilor.

14:33 Terapia: "În doi-trei ani va pleca un mare producător de medicamente" "Impactul închiderii fabrica Nokia va fi unul devastator atât pentru Cluj, cât şi pentru România", susţine directorul Terapia Ranbaxy.

14:33 Fostul preşedinte al CJ Cluj îl atacă pe Apostu: ar fi trebuit să sprijine Consiliul Judeţean Fostul preşedinte al CJ Cluj, senatorul Marius Nicoară, îl atacă pe primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, după anunţul făcut de Nokia, de închidere a fabricii. "Ar fi putut face mult mai mult", a spus Nicoară.

14:59 Nicoară are o explicaţie-surpriză: Nokia a plecat de la Cluj pentru că aeroportul e slab Motivul plecării Nokia de la Jucu este faptul că autorităţile române nu şi-au respectat angajamentele, acuză senatorul Marius Nicoară, fostul preşedinte al CJ Cluj, cel care este creditat că ar fi adus investiţia Nokia în Cluj. Întrebat de ce Nokia nu şi-a adus totuşi furnizorii pe suprafaţa de 60 de hectare din Tetarom III de lângă fabrică, Nicoară spune că aceştia aşteptau să vadă că se dezvoltă "podul aerian, care tot vedeau că stagnează".

15:11 Nicoară: Boc s-a întâlnit ieri cu Nokia Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu vicepreşedintele Nokia, Erik Anderson, înainte de anunţul de astăzi al producătorului de telefoane mobile, de a închide fabrica de la Cluj, spune senatorul Marius Nicoară. Informaţia despre întrevederea de ieri nu a fost publicată pe site-ul guvernului.

15:18 Agenţii imobiliari spun că preţurile din Jucu erau în scădere şi că plecarea Nokia va prăbuşi piaţa Piaţa imobiliară din Jucu a cunoscut un "boom" când s-a aflat că vine Nokia, dar din cauza crizei există acum un blocaj. "Piaţa din Jucu era blocată. Preţurile scăzuseră semnificativ, dar nu mai exista cerere. Acum, ofertele de preţ vor scădea şi mai mult", spune un agent imobiliar contact de ziuadecj.ro.

15:19 Daniel Don, AJOFM: Peste 10 milioane de euro, bani europeni pentru şomerii Nokia Angajaţii de la Nokia, ce vor fi concediaţi de la fabrica din Jucu, vor putea primi bani europeni, în total peste 10 milioane de euro, după ce rămân fără locuri de muncă. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, spune că agenţia a făcut un plan "încă din această dimineaţă", prin intermediul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru a accesa fondul european pentru combaterea globalizării, FEC.

15:41 Florin Stamatian: "Nu putem să nu regretăm atunci când dispare un investitor" "Ne rămâne să analizăm dacă am avut şi noi o parte din vină", a spus prefectul Florin Stamatian. Acesta a apreciat decizia celor de la Nokia de a se retrage din România drept "o surpriză neplăcută".

15:44 Octavian Buzoianu despre plecarea Nokia: Ceva în proiect nu a funcţionat cum se plănuia Omul de afaceri Octavian Buzoianu a subliniat că mai multe dintre aşteptările pe care Nokia le avea de la noi şi noi de la Nokia nu s-au împlinit.

16:00 Nokia, convocată la Palatul Victoria Reprezentanţii Nokia s-au aflat pentru scurt timp la Palatul Victoria pentru discuţii cu premierul Emil Boc, care a încearcat să convingă compania să nu plece din România. În urmă cu câteva minute, reprezentanţii Nokia au părăsit sediul guvernului.

16:06 Nokia pleacă tocmai când începuse să producă smartphone-uri la Cluj PLUS Reduceri Nokia în Ungaria şi Finlanda De mai puţin de o săptămână, fabrica Nokia de la Jucu producea un smartphone. Stephen Elop, CEO-ul Nokia, a declarat astăzi că decizia de a spune "adio" României este legată de noile realităţi de pe piaţa telefoanelor mobile. "Smartphone-urile au luat locul mobilphone-urilor. Vom păstra în continuare producţia în Asia, unde există o proximitate a pieţei acelor produse", a declarat Stephen Elop.

16:08 Băsescu, după anunţul Nokia: Vor pleca şi alţi investitori dacă îi ţinem pe loc cu birocraţia Preşedintele Traian Băsescu a dat vina pe birocraţia din România pentru plecarea Nokia de la Jucu. Vor mai pleca şi alţi investitori din România. "Dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante, vor pleca şi aştia", a spus şeful statului.

17:13 Cât estimase Băsescu că va rămâne Nokia la Jucu. Şi cât s-a înşelat Preşedintele Traian Băsescu estimase că Nokia va sta la Jucu ceva mai mult decât a stat de fapt, adică trei ani şi jumătate.