joi, 1 decembrie 2011
In memoriam - Stefan Odobleja
Cu toate ca traim in era digitalului, nu stiu cati dintre voi cunoasteti cine a fost parintele ciberneticii, sau cum a denumit-o chiar el Psihologia consonantistă.
Stefen Odobleja a fost un autor, filozof, medic militar și scriitor.
Parintele ciberneticii a fost nascut pe 13 octombrie 1902, in Valea Izvorului, Mehedinți si a decedat pe 4 septembrie 1978. A fost ales post-mortem, după 1989, membru al Academiei Române.
In memoriam - Steve Jobs
Toti il cunoastem pe cel care a pornit valul telefoanelor inteligente - Steve Jobs.
A fost CEO la Apple, dar de asemenea a facut parte si din Compania Walt Disney.
Cele mai renumite creatii ale sale au fost iPhone si iPad, dar adevarata sa creatie a fost modul in care a condus si a dus pe aripile succesului firma Apple.
R.I.P.
miercuri, 30 noiembrie 2011
"Caramida" la putere !
Dupa cum toata lumea stie, in urma cu 8-9 ani, erai criticat daca aveai un telefon de dimensiuni mari, asa zisele "caramizi".
Insa, de cand a aparut renumitul iPhone, toata lumea cauta sa aiba un telefon de dimeniuni cat mai mari, chiar tablete, acestea fiind gadgeturi, nu "caramizi".
Ciudat cum functioneaza gandirea omului ...
marți, 15 noiembrie 2011
miercuri, 5 octombrie 2011
Cum se fabrica Wafer-ele
In caz ca nu stiati cum se fac renumitele Silicon Wafers, urmariti urmatorul filmulet:
joi, 29 septembrie 2011
Criza clujenilor - Nokia se inchide
Criza a capatat deja miile de angajati ai fabricii Nokia din Jucu.
Dupa ce firma s-a mutat in Romania pentru a produce mai mult pe bani mai putini aceasta isi repeta mutarea, dand "Sah-Mat" la cei 2200 de angajati de la Jucu.
Ca un nomad gigantul Nokia se muta in China si in India, datorita aceluiasi motiv pentru care au venit si in Romania.
In continuare va voi reda ceea ce este scris in Ziua de Cluj care a scris tot ceea ce s-a petrecut in aceasta zi:
09:46 Fabrica Nokia se închide până la sfârşitul anului Fabrica de la Jucu se închide până la sfârşitul anului, au fost anunţaţi în cadrul şedinţei din această dimineaţă angajaţii companiei. "Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului şi ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajatul Nokia şi să fiţi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un parchet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările" este informarea oficială primită în scris de către angajaţii Nokia de la Cluj în această dimineaţă.
10:41 Oficial: Nokia închide fabrica de la Jucu Grupul finlandez Nokia a confirmat în urmă cu puţine minute decizia de închidere a fabricii din Jucu. Aceasta este singura fabrică din grup care se închide. Nokia a decis să se concentreze pe fabricile din China.
11:22 Primăria regretă decizia conducerii corporaţiei Nokia Primăria municipiului Cluj-Napoca a aflat cu regret decizia conducerii corporaţiei Nokia, anunţată public astăzi, cu privire la strategia de abordare de către compania producătoare de telefoane mobile a condiţiilor economice dificile create de criza economică globală.
11:29 Explicaţiile Nokia pentru închiderea fabricii de la Jucu Concentrarea producţiei de telefoane cu capabilităţi de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziţionare optimă faţă de furnizori şi pieţele-cheie se numără printre explicaţiile Nokia pentru închiderea fabricii de la Jucu.
11:34 Situaţia persoanelor disponibilizate de la Nokia, analizată în CJ Situaţia persoanelor disponibilizate de compania Nokia la Jucu va fi analizată de Consiliul Judeţean (CJ), susţine consilierul judeţean Valentin Cuibus. Acesta le-a propus colegilor săi din cadrul forului judeţean să discute posibilitatea găsirii unor soluţii pentru cele aproximativ 2.000 de angajaţi ce urmează să fie disponibilizaţi ca urmare a deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din comuna Jucu.
11:55 Închiderea Nokia aduce pierderi de 30% în economia judeţului Cluj Potrivit economistului Andrei Rădulescu, economia judeţului Cluj va înregistra pierderi de 30% în urma închiderii fabricii de la Jucu. "Închiderea fabricii de la Jucu este o veste foarte proastă, care vine într-un moment total nepotrivit, în contextul în care al doilea val de criză loveşte Europa. Nokia avea o importanţă majoră în economia Clujului, înregistrând o cifră de afaceri de 1,7 milioane de euro", a explicat economistul.
12:00 Stephen Elop, preşedinte şi CEO al Nokia: Toată producţia Nokia din România va fi absorbită de fabricile din China şi India Conferinţa de presă de la Jucu a fost transmisă în exclusivitate de ziuadecj.ro. Vezi declaraţiile preşedintelui şi CEO Nokia. Motivul principal al închiderii unităţii de la Jucu este modificarea extrem de rapidă a pieţei, susţine Stephen Elop, preşedinte şi CEO al Nokia, în cadrul conferinţei de presă telefonice începută acum câteva minute.
12:15 Alin Tişe: Nokia a decis să închidă fabrica din Jucu încă din februarie Decizia companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu a fost luată încă din februarie, dar numai acum a fost făcută publică, a dezvăluit preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
12:15 Remus Lăpuşan: Plecarea Nokia va da un semnal foarte prost pentru viitoare investiţii Închiderea fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu va avea un efect "dezastruos" din punct de vedere al locurilor de muncă şi va reprezenta o lovitură de imagine pentru alte investiţii, conform lui Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.
12:16 Consilierii judeţeni din Cluj cer înapoi banii investiţi în Tetarom pentru confortul Nokia CJ Cluj a înfiinţat o comisie care va negocia posibilitatea ca Nokia să plătească banii primiţi de companie de la bugetul de stat pentru fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu.
12:32 Angajat Nokia: Dacă erau corecţi nu se ajungea aici Unul dintre angajaţii Nokia din Jucu, care lucrează de mai bine de trei ani în fabrică, spune pentru ziuadecj.ro că dacă Nokia ar fi fost "corectă în trecut" nu s-ar fi ajuns în situaţia ca fabrica să fie închisă.
12:44 Închiderea fabricii de la Jucu este o dovadă a problemelor din economia mondială, susţine Mate Andras Deputatul Mate Andras susţine că închiderea fabricii de la Jucu este o dovadă a problemelor existente în economia mondială.
12:48 Nokia a ţinut judeţul în afara recesiunii Nokia a fost tractorul economiei Clujului. În 2009 şi 2010, economia judeţului a înregistrat creşteri de 0,5%, respectiv de 1,5%. În perioada 2009 - 2010, judeţele Argeş şi Cluj au fost singurele din România care au avut creştere economică, respectiv apreciere reală a PIB, în cei doi ani în care economia naţională s-a prăbuşit, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Clujul a rămas în afara recesiunii datorită fabricii Nokia de la Jucu.
12:52 Sindicaliştii de la Nokia au intrat în silenzio stampa Sindicaliştii de la Nokia au intrat în silentio stampa. Nici unul dintre liderii celor două sindicate din fabrica Nokia Jucu nu răspunde la telefon, încă de ieri.
13:01 Nokia şi-a pregătit bagajele din aprilie Nokia şi-a închis anul acesta şi centrul de cercetare din oraş. Anunţul a fost făcut în 27 aprilie 2011. Analiştii au privit decizia ca pe o mare pierdere pentru Cluj şi pentru forţa calificată de muncă din oraş, considerând însă că principalul motor Nokia din România, fabrica de la Jucu, nu va fi relocat.
13:15 Vestea închiderii Nokia nu este bună nici pentru clujeni, nici pentru "U" Mobitelco, declară Cristescu Preşedintele executiv al "U" Mobitelco susţine că vestea închiderii Nokia nu este bună nici pentru clujeni, nici pentru echipă. "Sincer, nu ştiu ce va urma. Am avut un parteneriat cu cei de la Nokia timp de trei ani de zile. În decembrie ar fi urmat să avem o discuţie vizavi de continuarea acestui parteneriat, dar în mod clar aceasta nu va avea loc şi ne va afecta cu siguranţă", a spus Cristescu.
13:19 Revolta de la Nokia O parte dintre oamenii care lucrau la fabrica de telefoane din comuna Jucu s-au adresat ZIUA de CLUJ pentru a relata condiţiile grele de lucru de acolo, raportate la salariul foarte mic.
13:27 Angajaţii Nokia, sfătuiţi cum să vorbească cu jurnaliştii Angajaţii de la Nokia Jucu au primit astăzi o informare care nu doar că-i trimite în şomaj până la sfârşitul acestui an, dar le oferă şi sfaturi despre cum să vorbească cu ziariştii despre această problemă.
13:53 PSD Cluj cere desecretizarea contractului cu Nokia PSD Cluj cere desecretizarea contractului încheiat între CJ Cluj şi producătorul de telefoane mobile Nokia, ce a deschis o fabrică în Jucu în 2008 şi a închis-o astăzi.
13:58 Nokia ne spune "Adio!". Finlandezii au intrat direct pe locul 1 în TOPUL INVESTITORILOR care au părăsit Clujul Top investitori care au părăsit Clujul: 1. Nokia - 2.070 de concediaţi!!! (1.950 vor pleca de la fabrica din Jucu, iar 120 au fost daţi afară în aprilie, de la centrul de cercetare din Cluj-Napoca al companiei). 2. ING - 180 de concediaţi. Centrul regional al companiei de asigurări s-a închis în toamna lui 2010, după numai şase luni de funcţionare. 3. Ursus - 150 de concediaţi. Fabrica veche de un secol de la Cluj a fost înlocuită cu o mini-facilitate.
14:14 Nokia nu are responsabilităţi faţă de angajaţi, din cauza noului Cod al Muncii, spune liderul Cartel Alfa Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că noul Cod al Muncii scuteşte Nokia de bătăi de cap în ceea ce priveşte concedierea masivă a angajaţilor.
14:33 Terapia: "În doi-trei ani va pleca un mare producător de medicamente" "Impactul închiderii fabrica Nokia va fi unul devastator atât pentru Cluj, cât şi pentru România", susţine directorul Terapia Ranbaxy.
14:33 Fostul preşedinte al CJ Cluj îl atacă pe Apostu: ar fi trebuit să sprijine Consiliul Judeţean Fostul preşedinte al CJ Cluj, senatorul Marius Nicoară, îl atacă pe primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, după anunţul făcut de Nokia, de închidere a fabricii. "Ar fi putut face mult mai mult", a spus Nicoară.
14:59 Nicoară are o explicaţie-surpriză: Nokia a plecat de la Cluj pentru că aeroportul e slab Motivul plecării Nokia de la Jucu este faptul că autorităţile române nu şi-au respectat angajamentele, acuză senatorul Marius Nicoară, fostul preşedinte al CJ Cluj, cel care este creditat că ar fi adus investiţia Nokia în Cluj. Întrebat de ce Nokia nu şi-a adus totuşi furnizorii pe suprafaţa de 60 de hectare din Tetarom III de lângă fabrică, Nicoară spune că aceştia aşteptau să vadă că se dezvoltă "podul aerian, care tot vedeau că stagnează".
15:11 Nicoară: Boc s-a întâlnit ieri cu Nokia Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu vicepreşedintele Nokia, Erik Anderson, înainte de anunţul de astăzi al producătorului de telefoane mobile, de a închide fabrica de la Cluj, spune senatorul Marius Nicoară. Informaţia despre întrevederea de ieri nu a fost publicată pe site-ul guvernului.
15:18 Agenţii imobiliari spun că preţurile din Jucu erau în scădere şi că plecarea Nokia va prăbuşi piaţa Piaţa imobiliară din Jucu a cunoscut un "boom" când s-a aflat că vine Nokia, dar din cauza crizei există acum un blocaj. "Piaţa din Jucu era blocată. Preţurile scăzuseră semnificativ, dar nu mai exista cerere. Acum, ofertele de preţ vor scădea şi mai mult", spune un agent imobiliar contact de ziuadecj.ro.
15:19 Daniel Don, AJOFM: Peste 10 milioane de euro, bani europeni pentru şomerii Nokia Angajaţii de la Nokia, ce vor fi concediaţi de la fabrica din Jucu, vor putea primi bani europeni, în total peste 10 milioane de euro, după ce rămân fără locuri de muncă. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, spune că agenţia a făcut un plan "încă din această dimineaţă", prin intermediul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru a accesa fondul european pentru combaterea globalizării, FEC.
15:41 Florin Stamatian: "Nu putem să nu regretăm atunci când dispare un investitor" "Ne rămâne să analizăm dacă am avut şi noi o parte din vină", a spus prefectul Florin Stamatian. Acesta a apreciat decizia celor de la Nokia de a se retrage din România drept "o surpriză neplăcută".
15:44 Octavian Buzoianu despre plecarea Nokia: Ceva în proiect nu a funcţionat cum se plănuia Omul de afaceri Octavian Buzoianu a subliniat că mai multe dintre aşteptările pe care Nokia le avea de la noi şi noi de la Nokia nu s-au împlinit.
16:00 Nokia, convocată la Palatul Victoria Reprezentanţii Nokia s-au aflat pentru scurt timp la Palatul Victoria pentru discuţii cu premierul Emil Boc, care a încearcat să convingă compania să nu plece din România. În urmă cu câteva minute, reprezentanţii Nokia au părăsit sediul guvernului.
16:06 Nokia pleacă tocmai când începuse să producă smartphone-uri la Cluj PLUS Reduceri Nokia în Ungaria şi Finlanda De mai puţin de o săptămână, fabrica Nokia de la Jucu producea un smartphone. Stephen Elop, CEO-ul Nokia, a declarat astăzi că decizia de a spune "adio" României este legată de noile realităţi de pe piaţa telefoanelor mobile. "Smartphone-urile au luat locul mobilphone-urilor. Vom păstra în continuare producţia în Asia, unde există o proximitate a pieţei acelor produse", a declarat Stephen Elop.
16:08 Băsescu, după anunţul Nokia: Vor pleca şi alţi investitori dacă îi ţinem pe loc cu birocraţia Preşedintele Traian Băsescu a dat vina pe birocraţia din România pentru plecarea Nokia de la Jucu. Vor mai pleca şi alţi investitori din România. "Dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante, vor pleca şi aştia", a spus şeful statului.
17:13 Cât estimase Băsescu că va rămâne Nokia la Jucu. Şi cât s-a înşelat Preşedintele Traian Băsescu estimase că Nokia va sta la Jucu ceva mai mult decât a stat de fapt, adică trei ani şi jumătate.
09:46 Fabrica Nokia se închide până la sfârşitul anului Fabrica de la Jucu se închide până la sfârşitul anului, au fost anunţaţi în cadrul şedinţei din această dimineaţă angajaţii companiei. "Fabrica urmează să funcţioneze până la sfârşitul anului şi ne aşteptăm că veţi continua să fiţi angajatul Nokia şi să fiţi plătiţi până la sfârşitul lunii martie 2012. Veţi beneficia de un parchet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările" este informarea oficială primită în scris de către angajaţii Nokia de la Cluj în această dimineaţă.
10:41 Oficial: Nokia închide fabrica de la Jucu Grupul finlandez Nokia a confirmat în urmă cu puţine minute decizia de închidere a fabricii din Jucu. Aceasta este singura fabrică din grup care se închide. Nokia a decis să se concentreze pe fabricile din China.
11:22 Primăria regretă decizia conducerii corporaţiei Nokia Primăria municipiului Cluj-Napoca a aflat cu regret decizia conducerii corporaţiei Nokia, anunţată public astăzi, cu privire la strategia de abordare de către compania producătoare de telefoane mobile a condiţiilor economice dificile create de criza economică globală.
11:29 Explicaţiile Nokia pentru închiderea fabricii de la Jucu Concentrarea producţiei de telefoane cu capabilităţi de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziţionare optimă faţă de furnizori şi pieţele-cheie se numără printre explicaţiile Nokia pentru închiderea fabricii de la Jucu.
11:34 Situaţia persoanelor disponibilizate de la Nokia, analizată în CJ Situaţia persoanelor disponibilizate de compania Nokia la Jucu va fi analizată de Consiliul Judeţean (CJ), susţine consilierul judeţean Valentin Cuibus. Acesta le-a propus colegilor săi din cadrul forului judeţean să discute posibilitatea găsirii unor soluţii pentru cele aproximativ 2.000 de angajaţi ce urmează să fie disponibilizaţi ca urmare a deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din comuna Jucu.
11:55 Închiderea Nokia aduce pierderi de 30% în economia judeţului Cluj Potrivit economistului Andrei Rădulescu, economia judeţului Cluj va înregistra pierderi de 30% în urma închiderii fabricii de la Jucu. "Închiderea fabricii de la Jucu este o veste foarte proastă, care vine într-un moment total nepotrivit, în contextul în care al doilea val de criză loveşte Europa. Nokia avea o importanţă majoră în economia Clujului, înregistrând o cifră de afaceri de 1,7 milioane de euro", a explicat economistul.
12:00 Stephen Elop, preşedinte şi CEO al Nokia: Toată producţia Nokia din România va fi absorbită de fabricile din China şi India Conferinţa de presă de la Jucu a fost transmisă în exclusivitate de ziuadecj.ro. Vezi declaraţiile preşedintelui şi CEO Nokia. Motivul principal al închiderii unităţii de la Jucu este modificarea extrem de rapidă a pieţei, susţine Stephen Elop, preşedinte şi CEO al Nokia, în cadrul conferinţei de presă telefonice începută acum câteva minute.
12:15 Alin Tişe: Nokia a decis să închidă fabrica din Jucu încă din februarie Decizia companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu a fost luată încă din februarie, dar numai acum a fost făcută publică, a dezvăluit preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe.
12:15 Remus Lăpuşan: Plecarea Nokia va da un semnal foarte prost pentru viitoare investiţii Închiderea fabricii Nokia din comuna clujeană Jucu va avea un efect "dezastruos" din punct de vedere al locurilor de muncă şi va reprezenta o lovitură de imagine pentru alte investiţii, conform lui Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.
12:16 Consilierii judeţeni din Cluj cer înapoi banii investiţi în Tetarom pentru confortul Nokia CJ Cluj a înfiinţat o comisie care va negocia posibilitatea ca Nokia să plătească banii primiţi de companie de la bugetul de stat pentru fabrica de telefoane mobile Nokia din Jucu.
12:32 Angajat Nokia: Dacă erau corecţi nu se ajungea aici Unul dintre angajaţii Nokia din Jucu, care lucrează de mai bine de trei ani în fabrică, spune pentru ziuadecj.ro că dacă Nokia ar fi fost "corectă în trecut" nu s-ar fi ajuns în situaţia ca fabrica să fie închisă.
12:44 Închiderea fabricii de la Jucu este o dovadă a problemelor din economia mondială, susţine Mate Andras Deputatul Mate Andras susţine că închiderea fabricii de la Jucu este o dovadă a problemelor existente în economia mondială.
12:48 Nokia a ţinut judeţul în afara recesiunii Nokia a fost tractorul economiei Clujului. În 2009 şi 2010, economia judeţului a înregistrat creşteri de 0,5%, respectiv de 1,5%. În perioada 2009 - 2010, judeţele Argeş şi Cluj au fost singurele din România care au avut creştere economică, respectiv apreciere reală a PIB, în cei doi ani în care economia naţională s-a prăbuşit, conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Clujul a rămas în afara recesiunii datorită fabricii Nokia de la Jucu.
12:52 Sindicaliştii de la Nokia au intrat în silenzio stampa Sindicaliştii de la Nokia au intrat în silentio stampa. Nici unul dintre liderii celor două sindicate din fabrica Nokia Jucu nu răspunde la telefon, încă de ieri.
13:01 Nokia şi-a pregătit bagajele din aprilie Nokia şi-a închis anul acesta şi centrul de cercetare din oraş. Anunţul a fost făcut în 27 aprilie 2011. Analiştii au privit decizia ca pe o mare pierdere pentru Cluj şi pentru forţa calificată de muncă din oraş, considerând însă că principalul motor Nokia din România, fabrica de la Jucu, nu va fi relocat.
13:15 Vestea închiderii Nokia nu este bună nici pentru clujeni, nici pentru "U" Mobitelco, declară Cristescu Preşedintele executiv al "U" Mobitelco susţine că vestea închiderii Nokia nu este bună nici pentru clujeni, nici pentru echipă. "Sincer, nu ştiu ce va urma. Am avut un parteneriat cu cei de la Nokia timp de trei ani de zile. În decembrie ar fi urmat să avem o discuţie vizavi de continuarea acestui parteneriat, dar în mod clar aceasta nu va avea loc şi ne va afecta cu siguranţă", a spus Cristescu.
13:19 Revolta de la Nokia O parte dintre oamenii care lucrau la fabrica de telefoane din comuna Jucu s-au adresat ZIUA de CLUJ pentru a relata condiţiile grele de lucru de acolo, raportate la salariul foarte mic.
13:27 Angajaţii Nokia, sfătuiţi cum să vorbească cu jurnaliştii Angajaţii de la Nokia Jucu au primit astăzi o informare care nu doar că-i trimite în şomaj până la sfârşitul acestui an, dar le oferă şi sfaturi despre cum să vorbească cu ziariştii despre această problemă.
13:53 PSD Cluj cere desecretizarea contractului cu Nokia PSD Cluj cere desecretizarea contractului încheiat între CJ Cluj şi producătorul de telefoane mobile Nokia, ce a deschis o fabrică în Jucu în 2008 şi a închis-o astăzi.
13:58 Nokia ne spune "Adio!". Finlandezii au intrat direct pe locul 1 în TOPUL INVESTITORILOR care au părăsit Clujul Top investitori care au părăsit Clujul: 1. Nokia - 2.070 de concediaţi!!! (1.950 vor pleca de la fabrica din Jucu, iar 120 au fost daţi afară în aprilie, de la centrul de cercetare din Cluj-Napoca al companiei). 2. ING - 180 de concediaţi. Centrul regional al companiei de asigurări s-a închis în toamna lui 2010, după numai şase luni de funcţionare. 3. Ursus - 150 de concediaţi. Fabrica veche de un secol de la Cluj a fost înlocuită cu o mini-facilitate.
14:14 Nokia nu are responsabilităţi faţă de angajaţi, din cauza noului Cod al Muncii, spune liderul Cartel Alfa Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că noul Cod al Muncii scuteşte Nokia de bătăi de cap în ceea ce priveşte concedierea masivă a angajaţilor.
14:33 Terapia: "În doi-trei ani va pleca un mare producător de medicamente" "Impactul închiderii fabrica Nokia va fi unul devastator atât pentru Cluj, cât şi pentru România", susţine directorul Terapia Ranbaxy.
14:33 Fostul preşedinte al CJ Cluj îl atacă pe Apostu: ar fi trebuit să sprijine Consiliul Judeţean Fostul preşedinte al CJ Cluj, senatorul Marius Nicoară, îl atacă pe primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, după anunţul făcut de Nokia, de închidere a fabricii. "Ar fi putut face mult mai mult", a spus Nicoară.
14:59 Nicoară are o explicaţie-surpriză: Nokia a plecat de la Cluj pentru că aeroportul e slab Motivul plecării Nokia de la Jucu este faptul că autorităţile române nu şi-au respectat angajamentele, acuză senatorul Marius Nicoară, fostul preşedinte al CJ Cluj, cel care este creditat că ar fi adus investiţia Nokia în Cluj. Întrebat de ce Nokia nu şi-a adus totuşi furnizorii pe suprafaţa de 60 de hectare din Tetarom III de lângă fabrică, Nicoară spune că aceştia aşteptau să vadă că se dezvoltă "podul aerian, care tot vedeau că stagnează".
15:11 Nicoară: Boc s-a întâlnit ieri cu Nokia Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri cu vicepreşedintele Nokia, Erik Anderson, înainte de anunţul de astăzi al producătorului de telefoane mobile, de a închide fabrica de la Cluj, spune senatorul Marius Nicoară. Informaţia despre întrevederea de ieri nu a fost publicată pe site-ul guvernului.
15:18 Agenţii imobiliari spun că preţurile din Jucu erau în scădere şi că plecarea Nokia va prăbuşi piaţa Piaţa imobiliară din Jucu a cunoscut un "boom" când s-a aflat că vine Nokia, dar din cauza crizei există acum un blocaj. "Piaţa din Jucu era blocată. Preţurile scăzuseră semnificativ, dar nu mai exista cerere. Acum, ofertele de preţ vor scădea şi mai mult", spune un agent imobiliar contact de ziuadecj.ro.
15:19 Daniel Don, AJOFM: Peste 10 milioane de euro, bani europeni pentru şomerii Nokia Angajaţii de la Nokia, ce vor fi concediaţi de la fabrica din Jucu, vor putea primi bani europeni, în total peste 10 milioane de euro, după ce rămân fără locuri de muncă. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, spune că agenţia a făcut un plan "încă din această dimineaţă", prin intermediul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru a accesa fondul european pentru combaterea globalizării, FEC.
15:41 Florin Stamatian: "Nu putem să nu regretăm atunci când dispare un investitor" "Ne rămâne să analizăm dacă am avut şi noi o parte din vină", a spus prefectul Florin Stamatian. Acesta a apreciat decizia celor de la Nokia de a se retrage din România drept "o surpriză neplăcută".
15:44 Octavian Buzoianu despre plecarea Nokia: Ceva în proiect nu a funcţionat cum se plănuia Omul de afaceri Octavian Buzoianu a subliniat că mai multe dintre aşteptările pe care Nokia le avea de la noi şi noi de la Nokia nu s-au împlinit.
16:00 Nokia, convocată la Palatul Victoria Reprezentanţii Nokia s-au aflat pentru scurt timp la Palatul Victoria pentru discuţii cu premierul Emil Boc, care a încearcat să convingă compania să nu plece din România. În urmă cu câteva minute, reprezentanţii Nokia au părăsit sediul guvernului.
16:06 Nokia pleacă tocmai când începuse să producă smartphone-uri la Cluj PLUS Reduceri Nokia în Ungaria şi Finlanda De mai puţin de o săptămână, fabrica Nokia de la Jucu producea un smartphone. Stephen Elop, CEO-ul Nokia, a declarat astăzi că decizia de a spune "adio" României este legată de noile realităţi de pe piaţa telefoanelor mobile. "Smartphone-urile au luat locul mobilphone-urilor. Vom păstra în continuare producţia în Asia, unde există o proximitate a pieţei acelor produse", a declarat Stephen Elop.
16:08 Băsescu, după anunţul Nokia: Vor pleca şi alţi investitori dacă îi ţinem pe loc cu birocraţia Preşedintele Traian Băsescu a dat vina pe birocraţia din România pentru plecarea Nokia de la Jucu. Vor mai pleca şi alţi investitori din România. "Dacă îi mai ţinem în loc cu birocraţia şi cu ezitarea de a ne asuma decizii importante, vor pleca şi aştia", a spus şeful statului.
17:13 Cât estimase Băsescu că va rămâne Nokia la Jucu. Şi cât s-a înşelat Preşedintele Traian Băsescu estimase că Nokia va sta la Jucu ceva mai mult decât a stat de fapt, adică trei ani şi jumătate.
miercuri, 31 august 2011
Batalia GHz-ilor
Dupa ce in domeniul computerelor si a laptopurilor notiunea de GHz a devenit inca de acum cativa ani ceva normal aceasta caracteristica a procesoarelor incepe sa se faca vazuta si in domeniul telefoanelor mobile.
Deja firme ca Samsung, Sony Ericsson si HTC au scos terminale cu procesoare de cel putin 1.4 GHz, cu unu sau 2 nuclee. Majoritatea terminalelor folosesc procesoarele de Qualcomm.
Deja firme ca Samsung, Sony Ericsson si HTC au scos terminale cu procesoare de cel putin 1.4 GHz, cu unu sau 2 nuclee. Majoritatea terminalelor folosesc procesoarele de Qualcomm.
sâmbătă, 6 august 2011
Volvo City Safety
Dupa cum bine se stie cei de la Volvo au scos cu ceva vreme pe piata sistemul lor prevenire a accidentelor si anume CITY SAFETY. Acesta utilizeaza o tehnologie cu senzori laser.
Cu toate ca acest sistem este inovator are si anumite probleme. Una din acestea este ca functioneaza doar intre 3 si 30 Km/h. Alt dezavantaj este ca pana in 15 Km/h acesta franeaza complet dar la viteze intre 15 si 30 Km/h acesta franeaza dar accidentul nu va fi evitat complet. Ultimul dezavantaj este acela ca daca portiunea parbrizului unde sunt localizati senzorii nu este curata acestia pot functiona gresit sau nu functioneaza.
Cu toate acestea cel mai bun sistem de prevenire al accidentelor ramane tot soferul, dar putin ajutor nu strica nimanui.
Cu toate ca acest sistem este inovator are si anumite probleme. Una din acestea este ca functioneaza doar intre 3 si 30 Km/h. Alt dezavantaj este ca pana in 15 Km/h acesta franeaza complet dar la viteze intre 15 si 30 Km/h acesta franeaza dar accidentul nu va fi evitat complet. Ultimul dezavantaj este acela ca daca portiunea parbrizului unde sunt localizati senzorii nu este curata acestia pot functiona gresit sau nu functioneaza.
Cu toate acestea cel mai bun sistem de prevenire al accidentelor ramane tot soferul, dar putin ajutor nu strica nimanui.
luni, 1 august 2011
Revenirea Nokia
Dupa cum s-a putut observa gigantul Nokia a fost in cadere libera, in domenniul Smartpgone-urilor, in ultima perioada datorita sistemului de operare Symbian care era deja de mult timp invechit. Datorita acestuia firmele Samsung si Apple au reusit sa fie in fruntea vanzarilor un prima jumatate a acestui an.
Fiind constienti ca vor avea de pierdut mult cu vechiul sistem de operare cei de la Nokia au inceput sa se orienteze catre un alt sistem. Zvonurile au fost ca acestia vor colabora cu cei de la Android, dar cum poate era de asteptat Nokia a ales o alta optiune.
Aceasta optiune este un nou sistemul de operare, numit MeeGo, sistem de operare folosit in PC-uri pe platforma Linux.
Dupa cum veti vedea demo-ul facut de cei de GSMarena pentru noul telefon Nokia N9, acest sistem de operare este destul de dragut si are destule aplicatii.
Acum tot ce ramane de vazut, este daca MeeGo ii va purta gigantul Nokia pe aripile succesului pe care l-a avut nu cu mult timp in urma.
joi, 28 iulie 2011
3D cu sau fara ochelari ?
Pana in 2010 vizionarea continutului 3D era posibila doar cu ochelari, dar tehnologia a evoluat incat acum acest continut 3D poate fi vizionat si fara acesti ochelari speciali.Intrebarea este, care din cele 2 tehnologii este mai buna?
Incepem cu clasica tehnologie 3D cu ochelari. De fapt aceasta nu este o singura tehnologie, ci este impartita in mai multe.
Una din aceste tehnologii este cea care foloseste ochelari de blocare activi (Active shutter 3D glasses). Acesti ochelari folosesc cristale lichide care permit sau nu trecerea luminii prin lentilele sincronizate cu ecranul. Impedimentul acestei tehnologii este acela ca ecranele ce transmit continut 3D trebuie sa aiba rata de reimprospatare de cel putin 120 Hz, dar ca si tehnologie 3D cu ochelari aceasta este cea preferata de marile companii (Ex.: Sony, Panasonic).
O alta tehnologie este aceea cu ochelari polarizati. Aceasta tehnologie se foloseste de polarizarea luminii pentru obtinerea continutului 3D. Imaginile 3D sunt afisate ca un set de 2 imagini suprapuse, fiecare polarizata intr-un anume fel, iar ochelarii au lentilele polarizate in acelasi mod (polarizate opus una fata de cealalta).
Cea de-a treia tehnologie de vizualizare 3D cu ochelari este cea bazata pe ochelari cu filtru de culoare. Pentru aceasta tehnologie se folosesc 2 filtre de culori contrastante, din care una este rosu, iar cealalta poate fi albastru, cyan, verde. Continutul 3D este afisat tot ca 2 imagini suprapuse dar fiecare imagine are suprapusa o filtrare de culoare, iar fiecare lentila a ochelarilor receptioneaza doar imaginea filtrata cu aceeasi culoare ca si lentila.
Noua tehnologie 3D fara ochelari este posibila datorita noilor aparaturi de captura 3D si a televizoarelor ce folosesc tehnologiile de redare 3D fara ochelari.
Una din tehnologiile folosite in televizoarele 3D ce nu necesita ochelari speciali este cea a Filmului lenticular.
Alta tehnologie este cea a Barierei de paralaxa.
Mai exita si alte tehnologii de vizualizare a continutului 3D ce nu necesita folosirea ochelarilor speciali dar acestea sunt mai putin dezvoltate sau nu au avut prea mult succes.
Acum ca v-am spus care sunt variantele pentru vizionare continutului 3D ramane ca fiecare sa aleaga ce varianta crede ca este mai buna pentru el. Daca doriti mai multe informatii despre fiecare tehnologie in parte lasati un comment.
Incepem cu clasica tehnologie 3D cu ochelari. De fapt aceasta nu este o singura tehnologie, ci este impartita in mai multe.
Una din aceste tehnologii este cea care foloseste ochelari de blocare activi (Active shutter 3D glasses). Acesti ochelari folosesc cristale lichide care permit sau nu trecerea luminii prin lentilele sincronizate cu ecranul. Impedimentul acestei tehnologii este acela ca ecranele ce transmit continut 3D trebuie sa aiba rata de reimprospatare de cel putin 120 Hz, dar ca si tehnologie 3D cu ochelari aceasta este cea preferata de marile companii (Ex.: Sony, Panasonic).
O alta tehnologie este aceea cu ochelari polarizati. Aceasta tehnologie se foloseste de polarizarea luminii pentru obtinerea continutului 3D. Imaginile 3D sunt afisate ca un set de 2 imagini suprapuse, fiecare polarizata intr-un anume fel, iar ochelarii au lentilele polarizate in acelasi mod (polarizate opus una fata de cealalta).
Cea de-a treia tehnologie de vizualizare 3D cu ochelari este cea bazata pe ochelari cu filtru de culoare. Pentru aceasta tehnologie se folosesc 2 filtre de culori contrastante, din care una este rosu, iar cealalta poate fi albastru, cyan, verde. Continutul 3D este afisat tot ca 2 imagini suprapuse dar fiecare imagine are suprapusa o filtrare de culoare, iar fiecare lentila a ochelarilor receptioneaza doar imaginea filtrata cu aceeasi culoare ca si lentila.
Noua tehnologie 3D fara ochelari este posibila datorita noilor aparaturi de captura 3D si a televizoarelor ce folosesc tehnologiile de redare 3D fara ochelari.
Una din tehnologiile folosite in televizoarele 3D ce nu necesita ochelari speciali este cea a Filmului lenticular.
Alta tehnologie este cea a Barierei de paralaxa.
Mai exita si alte tehnologii de vizualizare a continutului 3D ce nu necesita folosirea ochelarilor speciali dar acestea sunt mai putin dezvoltate sau nu au avut prea mult succes.
Acum ca v-am spus care sunt variantele pentru vizionare continutului 3D ramane ca fiecare sa aleaga ce varianta crede ca este mai buna pentru el. Daca doriti mai multe informatii despre fiecare tehnologie in parte lasati un comment.
miercuri, 27 iulie 2011
Crearea unui mic chip
Dupa ce am postat ceva porti si circuite logice am zis sa postez implementarea unei anumite functii logice, de la cap la coada.
Pentru inceput va spun ca functia logica aleasa este una simpla, si anume:
Peimul pas este implementarea functiei cu tranzistoare dimensionate corect. Aceste tranzistoare sunt legate si dimensionate astfel:
Pasul 2 este testarea circuitului ca in figura de mai jos:
Se vizualizeaza rezultatul simularii:
Daca acesta este cel dorit se trece la ultimul pas si anume crearea layoutului. Pentru functia noastra acest layout este urmatorul:
Pentru inceput va spun ca functia logica aleasa este una simpla, si anume:
Peimul pas este implementarea functiei cu tranzistoare dimensionate corect. Aceste tranzistoare sunt legate si dimensionate astfel:
Pasul 2 este testarea circuitului ca in figura de mai jos:
Se vizualizeaza rezultatul simularii:
Daca acesta este cel dorit se trece la ultimul pas si anume crearea layoutului. Pentru functia noastra acest layout este urmatorul:
marți, 26 iulie 2011
Laptopul planta
Ultima nebunie tehnologica aparuta este Conceptul Laptopului planta - Plantbook. Acesta este inspirat dupa bambus, care planta fiind isi ia energia din apa. La fel si acest laptop se incarca in apa.
Acest laptop are un design cilindric, cu 2 ecrane ce se ruleaza, unul fiind ecranul iar celalalt tastatura.
Tehnologia prin care acest gadget isi ia energia este bazata pe o celula solara. Pentru a fi incarcat laptopul se ruleaza si se pune intr-un pahar cu apa, iar acesta transforma celulele de apa in hidrogen si oxigen, cea din urma substanta fiind eliberata in aer.
Acest laptop are un design cilindric, cu 2 ecrane ce se ruleaza, unul fiind ecranul iar celalalt tastatura.
Tehnologia prin care acest gadget isi ia energia este bazata pe o celula solara. Pentru a fi incarcat laptopul se ruleaza si se pune intr-un pahar cu apa, iar acesta transforma celulele de apa in hidrogen si oxigen, cea din urma substanta fiind eliberata in aer.
duminică, 10 iulie 2011
Scurta prezentare pentru tehnologia 3D
Nu multa lume stie ca tehnologia 3D a aparut inca din secolul XIX sub denumirea de STEREOSCOPIE.
Inca din acel secol se foloseau ochelari speciali pentru a viziona continut 3D.
Acest continut era afisat fie in imagini stereoscopice, fie in carti de vizita stereoscopice.
Tehnica folosita la crearea iluziei de adancime (efect 3D) intr-o imagine este afisarea acelei imagini in 2 imagini compensate, separate, una pentru ochiul stang si cealalta pentru ochiul drept al privitorului.
Trecerea de la stereoscopie la 3D a fost facuta odata cu aparitia cinematografiei 3D in anii 1950, in SUA si mai tarziu (in anii '80 si '90) pe plan mondial, datorita IMAX si Disney
Succesul tehnologiei 3D a avut o crestere considerabila incepand cu anul 2000 si culminand cu BOOM-ul acestei tehnologii in anul 2010, mai ales in cinematografie, unul din cele mai de succes filme 3D fiind Avatar
Desi multi considera ca tehnologia 3D era dezvoltata in asa-zisele jocuri 3D, acestea sunt doar o grafica 3D care nu creaza efect de adancime, adevarata tehnologie 3D fiind in stagiul de pionierat la nivel de jocuri.
Inca din acel secol se foloseau ochelari speciali pentru a viziona continut 3D.
Acest continut era afisat fie in imagini stereoscopice, fie in carti de vizita stereoscopice.
Tehnica folosita la crearea iluziei de adancime (efect 3D) intr-o imagine este afisarea acelei imagini in 2 imagini compensate, separate, una pentru ochiul stang si cealalta pentru ochiul drept al privitorului.
Trecerea de la stereoscopie la 3D a fost facuta odata cu aparitia cinematografiei 3D in anii 1950, in SUA si mai tarziu (in anii '80 si '90) pe plan mondial, datorita IMAX si Disney
Succesul tehnologiei 3D a avut o crestere considerabila incepand cu anul 2000 si culminand cu BOOM-ul acestei tehnologii in anul 2010, mai ales in cinematografie, unul din cele mai de succes filme 3D fiind Avatar
Desi multi considera ca tehnologia 3D era dezvoltata in asa-zisele jocuri 3D, acestea sunt doar o grafica 3D care nu creaza efect de adancime, adevarata tehnologie 3D fiind in stagiul de pionierat la nivel de jocuri.
luni, 6 iunie 2011
Legea lui Moore incepe sa dea gresi
Dupa cum mai toti stim celebra lege a lui Moore, spune ca numarul de tranzistoare dintr-un circuit integrat se dubleaza cam o data la doi ani.
Aceasta lege nu va mai fi in curand corecta, deoarece tranzistoarele clasice si-au atins dimensiunile minime in care pot sa functioneze corect.
Daca tehnologia tranzistoarelor ramana cea clasica, iar dimensiunea acestora va scadea se va produce efectul de tunel.
Deja cei de la Intel au dezvoltat o tehnologie de tranzistoare Tri-Gate de 22nm, cu structura 3D.
Cercetatorii deja se gandesc ca teoria dimensiunii tranzistoarelor va fi minimala atunci cand starea acestora va fi determinata de un singur electron, iar aceasta dimensiune va fi de nivel atomic si molecular (acestea deja fiind in curs de cercetare).
joi, 17 martie 2011
Noul trend in telefoane mobile
Dupa cum v-am zis anul acesta consider ca va fi anul 3D. Astfel cei de la LG lanseaza primul telefon mobil 3D - LG Optimus 3D.
Acesta va da startul noului trend 3D printre telefoanele mobile, asa cum Apple a facut cu iPad-ul.
Sa va dau cateva detalii ale acestui telefon:
Ecran - 3D LCD capacitive touchscreen, 16M colors;
Interfata cu utilizatorul - LG 3D UI;
Sistem de operare - Android OS, v2.2 (Froyo), upgradabil la v2.3;
Procesor - Dual-core 1GHz ARM Cortex-A9;
GPU (placa grafica) - PowerVR SGX540 GPU;
Redare video - 1080p@24fps (2D), 720@30fps (3D);
si cel mai important -> camera Dual 5 MP cu rezolutie de 2560х1920 pixels, autofocus, fotografiere si filmare stereoscopica(3D) si cu rezolutie de filmare de 1080p@24fps (2D), 720p@30fps (3D).
Acuma asteptam sa vedem ce va aduce concurenta. Am o presimtire ca urmatorii vor fi Samsung si Sony-Ericsson(firma Sony deja a anuntat lansarea unui set de camere foto 3D in anul 2011).
marți, 1 martie 2011
3D - nu doar la cinema
Dupa cum multa lume a prezis, tehnologia 3D nu mai este posibila doar la cinema. In ultimul an a inceput moda televizoarelor 3D. Printre companiile care au implementat aceasta tehnologie, cea care a avut cel mai mare impact pe piata a fost LG.
Dupa pasul facut de tehnologia 3D, in televizoare, anul acesta se anunta a fi anul forte al acestei tehnologii. Deja aceasta a ajuns la nivelul in care nu mai este nevoie de ochelari speciali pentru vizualizarea continutului 3D si astfel a ajuns sa fie implementata in telefoane mobile, laptopuri si de asemenea au aparut si primele aparate foto si camere video cu performante 3D.
Pe parcurs voi posta mai multe amanunte despre gadgeturile 3D care vor aparea sau au aparut deja anul acesta.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)