DragossO Photography

joi, 28 iulie 2011

3D cu sau fara ochelari ?

Pana in 2010 vizionarea continutului 3D era posibila doar cu ochelari, dar tehnologia a evoluat incat acum acest continut 3D poate fi vizionat si fara acesti ochelari speciali.
Intrebarea este, care din cele 2 tehnologii este mai buna?

Incepem cu clasica tehnologie 3D cu ochelari. De fapt aceasta nu este o singura tehnologie, ci este impartita in mai multe.

Una din aceste tehnologii este cea care foloseste ochelari de blocare activi (Active shutter 3D glasses). Acesti ochelari folosesc cristale lichide care permit sau nu trecerea luminii prin lentilele sincronizate cu ecranul. Impedimentul acestei tehnologii este acela ca ecranele ce transmit continut 3D trebuie sa aiba rata de reimprospatare de cel putin 120 Hz, dar ca si tehnologie 3D cu ochelari aceasta este cea preferata de marile companii (Ex.: Sony, Panasonic).

O alta tehnologie este aceea cu ochelari polarizati. Aceasta tehnologie se foloseste de polarizarea luminii pentru obtinerea continutului 3D. Imaginile 3D sunt afisate ca un set de 2 imagini suprapuse, fiecare polarizata intr-un anume fel, iar ochelarii au lentilele polarizate in acelasi mod (polarizate opus una fata de cealalta).

Cea de-a treia tehnologie de vizualizare 3D cu ochelari este cea bazata pe ochelari cu filtru de culoare. Pentru aceasta tehnologie se folosesc 2 filtre de culori contrastante, din care una este rosu, iar cealalta poate fi albastru, cyan, verde. Continutul 3D este afisat tot ca 2 imagini suprapuse dar fiecare imagine are suprapusa o filtrare de culoare, iar fiecare lentila a ochelarilor receptioneaza doar imaginea filtrata cu aceeasi culoare ca si lentila.

Noua tehnologie 3D fara ochelari este posibila datorita noilor aparaturi de captura 3D si a televizoarelor ce folosesc tehnologiile de redare 3D fara ochelari.



Una din tehnologiile folosite in televizoarele 3D ce nu necesita ochelari speciali este cea a Filmului lenticular.

Alta tehnologie este cea a Barierei de paralaxa.

Mai exita si alte tehnologii de vizualizare a continutului 3D ce nu necesita folosirea ochelarilor speciali dar acestea sunt mai putin dezvoltate sau nu au avut prea mult succes.

Acum ca v-am spus care sunt variantele pentru vizionare continutului 3D ramane ca fiecare sa aleaga ce varianta crede ca este mai buna pentru el. Daca doriti mai multe informatii despre fiecare tehnologie in parte lasati un comment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu