DragossO Photography

miercuri, 9 februarie 2011

Inclinometru electronic


Tema acestui proiect este masurarea inclinatiei utilizand accelerometrul ADXL202 si afisarea acesteia pe un ecran LCD cu ajutorul unui microcontroller.
Accelerometrul ADXL 202 produs de firma Analog Devices, care este un produs cu un consum redus de energie, putând să măsoare acceleraţia după două axe. Domeniul de măsură al accelerometrului este ±2g (g=9,81m/s2). Poate măsura atât acceleraţie dinamică cât şi acceleraţie statică (de exemplu acceleraţia gravitaţională).
Acest tip de accelerometru furnizează atât semnal analogic (variaţie analogică a tensiunii de ieşire cu variaţia acceleraţiei) cât şi semnal digital – ciclu de lucru modulat – care oferă o mai bună acurateţe a semnalului. Semnalul dat de acceleraţie poate fi determinat măsurând lungimea pulsurilor T1 si T2 cu ajutor registrului Timer1 al microcontrollerului PIC16F877A.
Datorita aplicabilitatii extinse, domeniile in care inclinometrele isi pot gasi utilizare sunt numeroase. Una dintre cele mai importante piete pentru inclinometre este industria constructiilor de masini. Exista si alte domenii in care se pot gasi aplicatii, ca de exemplu sisteme de echilibrare, parghii, pedale si flapsuri. Interesante sunt de asemenea si aplicatii pe masini de mixare materiale, masini de bobinat, prese, compactoare si vinciuri hidraulice. Inclinometrele sunt folosite si la excavatoare, macarale, mese rotative, zone de incarcare si stocare, masini de secerat, buldozere, masini pentru constructia drumurilor si orice alt fel de masini comerciale. Ele sunt de asemenea folosite la masinile de forare orizontala si verticala, corpuri de iluminat automate si centrale electrice solare. Masurarea unghiului de inclinare pe platforme, macarale si conveioare reprezinta o alta aplicatie.

Accelerometrul ADXL202

ADXL202E este realizat de firma Analog Devices în tehnologie MEMS şi este disponibil sub forma unui circuit integrat cu 8 pini. Principalele performanţe tehnice ale acestui senzor sunt:

- Dimensiuni: 5 mm x 5 mm x 2mm;

- Plaja de măsurare: ± 2g;

- Rezoluţie: 2 mg pentru frecvenţa de 60 Hz;

- Consum de curent: sub 0.6mA

- Tensiune de alimentare: 3 V - 5,25 V;

- Şocuri maxime suportate: 1000 g.

Senzorul conţine o structură de poli-silicon, suspendată prin arcuri din acelaşi material pe plăcuţa de siliciu a circuitului integrat, care opun o rezistenţă la forţele de acceleraţie.
Deplasările structurii sunt măsurate cu ajutorul unui condensator diferenţial, care are plăci fixe independente şi plăci centrale ataşate masei în mişcare, iar semnalele de ieşire sunt semnale dreptunghiulare.


Pentru masurarea inclinatiei, acelerometrul foloseste forta gravitationala pentru a determina pozitia unui obiect in spatiu. Sensibilitatea este crescuta atunci cand integratul este paralel cu suprafata pamantului.

Compilatorul utilizat este CCS C, unde poate fi scris cod atat in C cat si sub forma de blocuri de asm.Pentru acest proiect am folosit un display LCD AC 162B de tip 16 caractere x 2 linii, produs de Ampire Co.
Mai jos sunt schema cu amplasarea componentelor si layoutul cablajului.



4 comentarii:

  1. Draga Alex,
    Sunt student la Universitatea Transilvania din Brasov si am nevoie pentru proiectul de diploma de accelerometru ADXL 202(2 buc.)
    Am nevoie urgenta de ajutor pentru realizarea acestui proiect...
    Imi poti spune de unde as putea procura acel accelerometru? Mi-ar fi de mare folos o idee sau o indrumare...

    nu am gasit o adresa de contact pe blog-ul tau si din cauza asta iti scriu pe blog.
    Multumesc!
    Laurentiu Anghel

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. O sa vorbesc cu cel care a facut proiectul sa iti dea un raspuns

      Ștergere
    2. salut! imi pare rau dar codul sursa nu-l pot publica. eventual te pot ajuta cu indicatii daca vrei.

      Ștergere