DragossO Photography

duminică, 13 februarie 2011

Scurt istoric I : BROWSER

Inspirat de sectiunea Scurt istoric al revistei Chip m-am gandit sa fac ceva asemanator.
Prima parte va face referire la istoria Browser-elor.

1945: Sociologul Vannevar Bush imagineaza un mecanism(fictiv) de conectare a documentelor intre ele prin intermediul unor legaturi.

1962: Co-inventatorul mouse-ului, Doug Engelbart creaza un sistem online, un model pentru toate interfetele cu hyperlinkuri.

1965: Sociologul Ted Nelson publica ideea unor retele de calculatoare aflate la distanta si cu documentele conectate intre ele.

1989: HTML; Tim Berners-Lee inventeaza HTML-ul, cunoscutul limbaj pentru descrierea documentelor. HTTP-ul este protocolul pentru transportul de date si constituie baza web-ului de azi.

1990: La scurt timp dupa inventia lui Tim Berners-Lee, primul server web este pus la punct, iar echipa lui definitiveaza primul web-browser. Acest browser este numit WorldWideWeb.

1991-1992: WorldWideWeb este dat prima data celor de la CERN in martie, 1991, astfel incepand evolutia browser-ului. In 1992 Nicola Pellow un student matematician, aflat in internship la cei de la CERN, impreuna cu o echipa porteaza browser-ul pe o gama larga de computere, de la Unix la Microsoft DOS.

1993: Mosaic este prima versiune de browser pentru X-Windows si este dezvoltat de catre Marc Andreessen si Eric Bina in luna februarie. O versiune pentru Macintosh este dezvoltata de catre Aleks Totic cateva luni mai tarziu.

1994: In acest an apare Internet Works, primul browser cu tab-uri si Netscape, cel mai popular browser al acelor vremuri. Acesta din urma domina piata anilor '90 cu functii de codificare SSL si Cookie-uri.

1995: In acest an Microsoft lanseaza Windows 95. Acest Windows are incorporat un browser numit Internet Explorer. In 1999 Internet Explorer ajunge sa depaseasca Netscape si domina piata.

1996: In acest an intra pe piata browser-ul Opera, cu versiunea Opera 2.1, desi acest browser fusese dezvoltat inca din 1994 de firma Telenor. Pana in 2005 browser-ul nu este gratuit. Tot in acest an Macromedia introduce Flash Player, astfel oferind animatie browser-elor. In 2005 Flash Player este imbogatit cu functia de redare a continutului video.

1999: Nokia lanseaza pe telefonul sau 7110 un browser WAP, astfel facand posibil accesul la internet de pe telefonul mobil.

2003: Apple lanseaza propriul sau browser, Safari.

2004: Apare browser-ul Firefox. Acesta este lansat cu o mare campanie de publicitate si devine rapid foarte popular.

2008: Google isi incepe aventura pe piata browser-elor, cu propriul browser: Chrome. Tendinta acestora este de a unifica desktop-ul cu reteaua prin sistemul de operare Chrome OS.

In viitorul apropiat va fi folosit conceptul Cloud (Cloud Computing).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu